Ingegroeide teennagels

Met ingroeiende (pseudo unguis incarnatus) of ingegroeide (unguis incarnatus) teennagels heeft iedereen wel eens mee te maken gehad. Dit blogartikel gaat over de oorzaken en behandelingen van ingegroeide teennagels.

Wat zijn de oorzaken van een ingroeiende of ingegroeide teennagel?

In de nagelwal komen vaak eelt en likdoorns voor ten gevolge van hevige druk tegen de zijkant van de teen en boven de nagelplaat. Dit kan veroorzaakt worden door het dragen van onjuist schoeisel en/of door irritatie ten gevolge van onregelmatigheden aan de nagelrand. Door de constante druk zal de huid reageren en trachten zichzelf te beschermen. Mensen knippen om de irritatie te verzachten hun nagels te kort af.

Het is vanzelf sprekend dat een schoen dan diep genoeg moet zijn en voldoende ruimte moet bezitten, een juiste leestvorm of leestrichting van de schoen en bovenal een juiste afwikkeling is belangrijk.

Zorg ervoor dat uw schoen goed past

Voor sporters en vooral voor joggers is het van belang dat de schoen goed past; in lengte, breedte en hoogte het gepolsterde hielstuk moet de hiel goed omsluiten zodat men tijdens de afwikkeling niet in het schoeisel naar voren glijdt. Door dit herhaald glijden ontstaan nagel en nagelwalproblemen.

Wat zijn de behandelingen van een ingroeiende of ingegroeide teennagel?

De podoloog kan in samenwerking met de medische pedicure voor u een oplossing bieden. Biomechanische oorzaken, traumatische oorzaken, bacteriële en funguese oorzaken worden dan bekeken en met u besproken.

Diverse behandelmethoden zijn:

  • Steunzolen;
  • Nagelregulatie; door middel van nagelbeugels;
  • Nagelreparatie; door middel van het toepassen van acryl en gel;
  • Drukverdelingstechnieken; doormiddel van vilt;
  • Siliconentechnieken.

Vind een praktijk

Heeft u last van ingroeiende of ingegroeide teennagels? Onze Podozorgers helpen u graag! Klik op de onderstaande knop en vind een Podozorg praktijk bij u in de buurt

Vind een praktijk

Over de auteur

Dit artikel is mede mogelijk gemaakt door Podozorg Nederland. Deze groep gelijkgestemde podologen willen samen maar één ding: de allerbeste zijn in hun vak. Dat kan alleen bereikt worden als we blijven leren en ontdekken. Daarom delen zij hun kennis middels deze publicaties.

Wordt uw behandeling vergoed?

Bij de meeste zorgverzekeraars betaalt u aan de podotherapeut alleen de eventuele eigen bijdrage. Wordt uw behandeling volledig vergoed, dan betaalt u natuurlijk helemaal niets. U hoeft de behandeling dan ook niet voor te schieten, uw podotherapeut declareert rechtstreeks bij uw zorgverzekeraar.

Lees meer over vergoedingen

Onze patiënten aan het woord

Lees alle ervaringen

arrow_circle_left
  • format_quote

    Ervaring van Laura

    “Voor mij is dit de eerste keer dat ik bij het vernieuwen van steunzolen echt baat heb en verbetering merk door de goede steun.”

  • format_quote

    Ervaring van Sija

    “Na een week steunzolen dragen had ik al minder pijn. Nu gaat het super goed en kan ik weer kilometers lopen zonder pijn.”

  • format_quote

    Ervaring van Larissa

    “Het consult was fijn, heel duidelijk en er wordt echt de tijd voor je genomen. Ik ben erg tevreden!”

  • format_quote

    Ervaring van Johan

    “De podoloog van Podozorg luistert heel goed, vertelt over alles we ze doet, legt uit wat en waarom.”

  • format_quote

    Ervaring van Jacqueline

    “De podotherapeuten van Podozorg zijn bijzonder prettige zorgverleners. Ik voel me gezien en gehoord.”

arrow_circle_right

Heeft u last van pijnlijke voeten?

Heeft u last van pijn of andere klachten bij het lopen of staan? U bent niet de enige!

In onze Podozorg praktijken doen we dagelijks ervaring en kennis op over een groot aantal voetklachten. Deze kennis en ervaring hebben we gebundeld en voor u beschikbaar gesteld.

Alles over voetklachten

Recente publicaties

  • Pijn onder de voorvoet

  • Hielspoor

  • Beknelde zenuw in de voorvoet

  • Kromme stand van de teen

  • Pijnlijke achillespees

  • Bult bij de kleine teen

Recente publicaties

  • 17 april 2025

    Voorvoet varus: symptomen, oorzaken en behandeling

    Voorvoet varus is een afwijking waarbij de voorvoet naar binnen kantelt, wat kan leiden tot pijn, vermoeidheid en een afwijkende loop.

    Door Liesbeth Dijkshoorn

  • 06 maart 2025

    Waarom heb ik koude voeten?

    Koude voeten kunnen ontstaan door een verminderde doorbloeding, hormonale schommelingen of externe factoren. Gerichte aanpassingen helpen om klachten te verminderen.

    Door Delia de Bliek

  • 20 februari 2025

    Pijnklachten rond de achillespees

    Achillespeesklachten door overbelasting of een verkeerde voetstand veroorzaken pijn en stijfheid. Gerichte behandeling helpt om klachten te verminderen.

    Door Loes van Vooren en Eric Wonink

  • 16 januari 2025

    Zweepslag in de kuit

    Zweepslag wordt gekenmerkt door een scherpe pijn in de kuit en komt vaak voor bij sporten zoals atletiek (amateur en professioneel) en voetbal.

    Door Mienke van der Goot

  • 30 december 2024

    Is echografie altijd onschadelijk?

    In principe kan iedereen met interesse in echografie diagnostisch onderzoek uitvoeren. Maar zijn er risico’s die niet voor iedereen zichtbaar zijn?

    Door Robert Wonink

  • 21 november 2024

    Een tarsale coalitie

    We spreken van een tarsale coalitie wanneer twee voetwortelbeentjes (gedeeltelijk) aan elkaar zijn vergroeid tot één groter botstuk.

    Door Podozorg Nederland