Mobiliteitsproblemen door voetklachten

De meeste voetproblemen ontstaan door overbelasting. Mensen met voetproblemen lopen meer risico om te vallen, mobiliteitsproblemen te krijgen en fysiek minder te functioneren. Dit wordt veel ervaren als verminderde gezondheid.

Meer mobiliteit door de juiste behandeling

Een voetprobleem bij een persoon met een soepele en corrigeerbare voet en/of die ook al een mobiliteitsbeperking heeft door artrose, reumatoïde artritis, een ernstige hart- en vaatziekte of longziekte, kunnen bij de juiste behandeling meer mobiliteit winnen!

Schoenadvies

Een gedegen advies over de aanschaf van goede schoenen ten aanzien van het voettype, steunzolen of ander persoonlijk hulpmiddel dragen bij aan een verbeterde gezondheid. Een schoen moet verschillende eigenschappen hebben. Een goede omsluiting, ondersteuning, stabiliteit, schokabsorptie, pasvorm en materiaal. Kies ook altijd de schoen naar de activiteit! Bijvoorbeeld een handbalschoen of tennisschoen is niet ontwikkeld om een lang stuk op te wandelen, maar voor korte zijstappen, draaiing of remmen. Verkeerde schoenkeuze verhoogt de kans op een blessure/voetprobleem.

Voorlichting over voetproblematiek

Uitleg, informatie over bijvoorbeeld de achtervoet- en/of voorvoetproblematiek, onderliggende oorzaken als voettype, schoeisel en degeneratieve veranderingen, helpen het voetprobleem beter begrijpen. Waardoor adviezen beter opgevolgd kunnen worden. Er wordt weleens gedacht dat voetklachten een onvermijdelijk gevolg is van ouder worden. Voorlichting is nodig om dit te ontzenuwen.

Alledaagse voetproblemen

Operatieve en niet-operatieve behandelingen

Veel voetklachten ontstaan door een mechanische overbelasting bij een afwijkende voetstand en/of niet voldoende passend schoeisel. Daarom is de behandeling bij dagelijkse voetproblemen bij voorkeur niet-operatief. Pas bij falen van het scala aan niet-operatieve behandelingen volgt mogelijk een operatieve behandeling.

Orthopedisch schoentechnicus

Zijn de voetproblemen een gevolg van een meer structurele en niet-corrigeerbare afwijking, dan ligt verwijzing naar een orthopedisch schoentechnicus voor de hand.

Podotherapeutische zolen

Bij soepele, corrigeerbare voeten kan met podotherapeutische zolen bijvoorbeeld de drukverdeling veranderd worden of de voetstand gecorrigeerd. Op maat geconstrueerde orthesen kunnen de druk plaatselijk verminderen en de huid beschermen.

Medisch pedicure

Andere door overbelasting veroorzaakte huidafwijkingen (zijn ook alledaagse voetproblemen) verdienen een instrumentele behandeling, eventueel door een (medisch) pedicure.

Vind een praktijk

Het aanpakken van voetproblemen in de vorm van leefstijladvies, gedoseerd bewegen en oefenen, rust, zooltherapie, schoenadvies en voetverzorging draagt bij aan een goede (voet) gezondheid. Heeft u last van voetproblemen? Onze Podozorgers staan voor u klaar! Met meer dan 100 Podozorg praktijken is er altijd een Podozorger bij u in de buurt. Klik op de onderstaande knop en vind de dichtstbijzijnde Podozorg praktijk.

Vind een praktijk

Over de auteur

Dit artikel is mede mogelijk gemaakt door Bianca Moll. Zij is (register) podoloog, MSU-echografist, medisch pedicure en aangesloten bij Podozorg Nederland. Deze groep gelijkgestemde podologen willen samen maar één ding: de allerbeste zijn in hun vak. Dat kan alleen bereikt worden als we blijven leren en ontdekken. Daarom delen zij hun kennis middels deze publicaties.

Wordt uw behandeling vergoed?

Bij de meeste zorgverzekeraars betaalt u aan de podotherapeut alleen de eventuele eigen bijdrage. Wordt uw behandeling volledig vergoed, dan betaalt u natuurlijk helemaal niets. U hoeft de behandeling dan ook niet voor te schieten, uw podotherapeut declareert rechtstreeks bij uw zorgverzekeraar.

Lees meer over vergoedingen

Onze patiënten aan het woord

Lees alle ervaringen

arrow_circle_left
 • format_quote

  Ervaring van Hulya

  “Na ongeveer twee maanden werd mijn pijn veel minder. Ik kan nu om de dag ongeveer 13 km lopen!”

 • format_quote

  Ervaring van Jacqueline

  “De podotherapeuten van Podozorg zijn bijzonder prettige zorgverleners. Ik voel me gezien en gehoord.”

 • format_quote

  Ervaring van Marloes

  “Ik ervaar minder klachten zoals vermoeide benen, als ik andere schoenen heb voel ik het gelijk weer.”

 • format_quote

  Ervaring van Stella

  “Graag wil ik u bedanken voor de toegestuurde nieuwe steunzolen, ze passen uitstekend. De zolen werden daarnaast erg snel verstuurd, al binnen drie dagen!”

 • format_quote

  Ervaring van Jesse

  “Zeer prettige en professionele bejegening. Ben al ruim 6 maanden aan het revalideren. Niet alleen het fysieke aspect , maar ook het mentale aspect krijgt aandacht.”

arrow_circle_right

Heeft u last van pijnlijke voeten?

Heeft u last van pijn of andere klachten bij het lopen of staan? U bent niet de enige!

In onze Podozorg praktijken doen we dagelijks ervaring en kennis op over een groot aantal voetklachten. Deze kennis en ervaring hebben we gebundeld en voor u beschikbaar gesteld.

Alles over voetklachten

Recente publicaties

 • Pijn onder de voorvoet

 • Hielspoor

 • Beknelde zenuw in de voorvoet

 • Pijnlijke achillespees

 • Kromme stand van de teen

 • Bult bij de kleine teen

Recente publicaties

 • 06 mei 2024

  Het sinus tarsi syndroom

  Leer alles over het sinus tarsi syndroom: oorzaken, symptomen, en behandelopties voor deze pijn aan de buitenzijde van de enkel.

  Door Erica Last

 • 28 maart 2024

  Het inzetten van e-Health bij voetklachten

  E-Health biedt geavanceerde hulp bij voetklachten, versnelt herstel en verbetert therapietrouw voor duurzame gezondheid.

  Door Jacqueline Lakeman

 • 07 maart 2024

  Voetoefeningen bij hielpijn

  Effectieve rekoefeningen bij hielpijn voor verbeterde lenigheid en klachtenverlichting, aanbevolen door voetspecialisten.

  Door Ellen Karsdorp

 • 25 januari 2024

  Wintersport en voetklachten

  Tijdens de wintersport ontstaan veel voetklachten. Botbreuken, een ski-teen, neuroom van Morton en blauwe- en drukplekken zijn de meest voorkomende.

  Door Gijsbert Lalkens en Frank Henzen

 • 11 januari 2024

  Alles over beenlengte­verschil

  Ontdek alles over beenlengteverschil: wat veroorzaakt het, welke klachten geeft het en hoe wordt het behandeld?

  Door Mienke van der Goot

 • 14 december 2023

  De expertise van de therapeut

  Verken de deskundige aanpak van Podozorg's therapeuten bij het behandelen van voetklachten met gespecialiseerde technieken.

  Door David Bosman