Een hulpmiddel tegen voorvoetklachten of problemen aan de tenen

Met enige regelmaat krijg ik in de praktijk te maken met mensen met (naar eigen zeggen) vervelende tenen. Vaak gaat het dan om een drukpuntje op de teen, aan het topje van de teen of tussen de tenen. Ook vergroeiingen of scheefstand van tenen komt regelmatig voor.

In een eerdere blog kan u lezen dat sommige van deze problemen op te lossen zijn met therapiesokken. Een ander hulpmiddel is een siliconen-orthese.

 Helpt een siliconen-orthese bij voetklachten?

Een siliconen-orthese is een hulpmiddel dat door de podoloog direct op uw voet gemaakt wordt, en u tussen, om of over uw teen heen draagt om het probleem aan uw teen op te lossen, er zijn heel wat verschillende problemen die met dit hulpmiddel op te lossen zijn.

Waarvoor helpt een siliconen-orthese?

Hieronder staan een aantal voorbeelden van hoe een siliconen-orthese ingezet kan worden:

  • Een siliconen-orthese tussen twee tenen waar een hardnekkig likdoorntje zit;
  • Een siliconen-orthese bij een teen in klauwstand om een rood pijnlijk plekje op de teen te verhelpen;
  • Door de scheefstand van de grote teen is de tweede teen over de grote teen aan het heen groeien, een orthese kan er in dit geval voor zorgen dat het tweede teentje niet over de grote teen heen kan;
  • Door de klauwstand van één of verschillende tenen zijn de topjes van de tenen erg gevoelig, een orthese kan de stand iets veranderen waardoor de topjes niet meer zo belast worden;
  • Een ontsteking in een teen tijdelijk door een orthese ontlasten, waardoor de teen de kans krijgt om te genezen.

Zo zijn er een heleboel verschillende problemen waar een teenstukje bij kan helpen.

Een prothese?

Iets waar zomaar niet aan gedacht wordt is een prothese (vervanging) van een teen. Na een teenamputatie kunnen er wat problemen zijn met de naastliggende tenen omdat deze geen tegendruk meer krijgen van de verwijderde teen, en kunnen deze tenen scheef komen te staan. Een vervangende teen (prothese) kan dan uitkomst bieden. Maar ook cosmetisch kan een prothese fijn zijn, in een open schoentje kijkt het niet zo vreemd als er een prothese wordt gedragen.

Ik denk dat mijn bijzonderste cosmetische prothese een teenprothese van 2 tenen voor een rolstoeldanseres (met een mooie jurk, mooie dansschoenen was het gat waar haar tenen zaten minder mooi) was, en zij nu met trots haar dansschoenen aan doet, waar zij voorheen een beetje twijfelde of het wel kon.

Siliconen-orthese versus therapiesokken

Wat is nu beter, therapiesokken of een siliconeorthese? Dit antwoord is per patiënt, per klacht en per gebruiksmoment verschillend. Samen met de (register) podoloog van de Podozorg praktijk kunt u deze vraag beantwoorden en zal samen met u alle mogelijkheden afwegen om zo voor u de beste oplossing voor uw probleem te vinden.

Klik op de onderstaande knop en vind een Podozorg praktijk bij u in de buurt!

Vind een praktijk

Over de auteur

Dit artikel is mede mogelijk gemaakt door Nicole Drenth. Zij is (register) podoloog, MSU-echografist en aangesloten bij Podozorg Nederland. Deze groep gelijkgestemde podologen willen samen maar één ding: de allerbeste zijn in hun vak. Dat kan alleen bereikt worden als we blijven leren en ontdekken. Daarom delen zij hun kennis middels deze publicaties.

Wordt uw behandeling vergoed?

Bij de meeste zorgverzekeraars betaalt u aan de podotherapeut alleen de eventuele eigen bijdrage. Wordt uw behandeling volledig vergoed, dan betaalt u natuurlijk helemaal niets. U hoeft de behandeling dan ook niet voor te schieten, uw podotherapeut declareert rechtstreeks bij uw zorgverzekeraar.

Lees meer over vergoedingen

Onze patiënten aan het woord

Lees alle ervaringen

arrow_circle_left
  • format_quote

    Ervaring van Clasina

    “Podozorg Nieuwpoort reageerde snel op mijn mail en we konden ook vlug terecht voor een afspraak. De nieuwe zooltjes lopen fijn en we zijn dan ook heel tevreden.”

  • format_quote

    Ervaring van Erik

    “Mijn zooltjes zitten perfect en ondersteunen feitelijk je hele lichaam”

  • format_quote

    Ervaring van Sija

    “Na een week steunzolen dragen had ik al minder pijn. Nu gaat het super goed en kan ik weer kilometers lopen zonder pijn.”

  • format_quote

    Ervaring van Jacqueline

    “De podotherapeuten van Podozorg zijn bijzonder prettige zorgverleners. Ik voel me gezien en gehoord.”

  • format_quote

    Ervaring van Herman

    “Een lastig te peilen kwaal waar de podoloog net zo lang aandacht aan heeft besteed tot het duidelijk werd waar ik precies last van had.”

arrow_circle_right

Heeft u last van pijnlijke voeten?

Heeft u last van pijn of andere klachten bij het lopen of staan? U bent niet de enige!

In onze Podozorg praktijken doen we dagelijks ervaring en kennis op over een groot aantal voetklachten. Deze kennis en ervaring hebben we gebundeld en voor u beschikbaar gesteld.

Alles over voetklachten

Recente publicaties

  • Pijn onder de voorvoet

  • Hielspoor

  • Beknelde zenuw in de voorvoet

  • Pijnlijke achillespees

  • Kromme stand van de teen

  • Bult bij de kleine teen

Recente publicaties

  • 28 maart 2024

    Het inzetten van e-Health bij voetklachten

    E-Health biedt geavanceerde hulp bij voetklachten, versnelt herstel en verbetert therapietrouw voor duurzame gezondheid.

    Door Jacqueline Lakeman

  • 07 maart 2024

    Voetoefeningen bij hielpijn

    Effectieve rekoefeningen bij hielpijn voor verbeterde lenigheid en klachtenverlichting, aanbevolen door voetspecialisten.

    Door Ellen Karsdorp

  • 25 januari 2024

    Wintersport en voetklachten

    Tijdens de wintersport ontstaan veel voetklachten. Botbreuken, een ski-teen, neuroom van Morton en blauwe- en drukplekken zijn de meest voorkomende.

    Door Gijsbert Lalkens en Frank Henzen

  • 11 januari 2024

    Alles over beenlengteverschil

    Ontdek alles over beenlengteverschil: wat veroorzaakt het, welke klachten geeft het en hoe wordt het behandeld?

    Door Mienke van der Goot

  • 14 december 2023

    De expertise van de therapeut

    Verken de deskundige aanpak van Podozorg's therapeuten bij het behandelen van voetklachten met gespecialiseerde technieken.

    Door David Bosman

  • 16 november 2023

    De hielspoormythe

    Leer alles over de hielspoormythe: de misvattingen, oorzaken en behandeling van hielpijn, plus tips voor zelfzorg en preventie.

    Door Lisette de Graauw