Stilzitten is niet goed voor de voeten

Het coronavirus bepaalt ons leven op dit moment. We hopen dat het einde in zicht is en we weer gewoon verder kunnen leven. Maar we moeten waarschuwen dat als straks het coronavirus voorbij is, wij een grote toeloop naar onze praktijk verwachten van mensen met voetklachten. Lees in dit artikel wat jij nu al kan doen om klachten te voorkomen. Een gewaarschuwd mens telt immers voor twee!

Minder belastbaarheid van de voeten

We zien dat bijna iedereen tijdens de Corona periode en met name de lockdown, zowel op het werk, als met sport, veel minder of niet actief is geweest. Iedereen is gedwongen tot stilstand gekomen, werkt thuis, of werkt niet. We zitten thuis TV te kijken en kilo’s komen erbij. Lange rustperiodes verlagen de belastbaarheid van de voeten. Misschien merk je nu al s’ morgens bij het opstaan wat startpijn. Je voeten protesteren.

Het is zeker dat mensen met een staand en lopend beroep straks moeite zullen hebben met weer op gang te komen als we weer terug mogen naar het “normale” leven. Tegen die tijd moeten jouw voeten extra werken en worden meer belast. Je vraagt dan eigenlijk topsport van jouw voeten die dat niet meer gewend zijn en dat kan tot problemen leiden.

Voorkom voetklachten tijdens en na het coronavirus

Tips om voetklachten te voorkomen

Om te voorkomen dat je straks bij die groep hoort die in de problemen komt, volgen hieronder een paar tips. Bereid je nu al vast voor op de nieuwe “normale” situatie.

 • Maak het jouw voeten niet te makkelijk en beweeg zoveel mogelijk.
 • Wandel elke dag en probeer de belasting op te voeren zoals je dat tijdens je werk deed.
 • Gebruik een stappenteller en zet elke dag rond de 10.000 stappen. Je stappenteller houdt het bij en motiveert je.
 • Zet vast jouw (werk) schoenen klaar waar je de meeste ondersteuning in ondervind.
 • Draag deze schoenen nu al regelmatig om ze weer soepel te laten worden. Het schoenleder kan stug worden als het een tijd niet gedragen is.

Vind een praktijk

Mocht je tijdens deze voorbereiding al voetproblemen ondervinden dan is het tijd om een afspraak te maken met een van onze specialisten voor een voetonderzoek, therapiezolen of een advies. Klik op de onderstaande knop en vind de dichtstbijzijnde Podozorg praktijk.

Vind een praktijk

Over de auteur

Dit artikel is mede mogelijk gemaakt door Ellie Sluijter. Zij is (register) podoloog en AP-echografist en aangesloten bij Podozorg Nederland. Deze groep gelijkgestemde podologen willen samen maar één ding: de allerbeste zijn in hun vak. Dat kan alleen bereikt worden als we blijven leren en ontdekken. Daarom delen zij hun kennis middels deze publicaties.

Wordt uw behandeling vergoed?

Bij de meeste zorgverzekeraars betaalt u aan de podotherapeut alleen de eventuele eigen bijdrage. Wordt uw behandeling volledig vergoed, dan betaalt u natuurlijk helemaal niets. U hoeft de behandeling dan ook niet voor te schieten, uw podotherapeut declareert rechtstreeks bij uw zorgverzekeraar.

Lees meer over vergoedingen

Onze patiënten aan het woord

Lees alle ervaringen

arrow_circle_left
 • format_quote

  Ervaring van Johan

  “De podoloog van Podozorg luistert heel goed, vertelt over alles we ze doet, legt uit wat en waarom.”

 • format_quote

  Ervaring van Clasina

  “Podozorg Nieuwpoort reageerde snel op mijn mail en we konden ook vlug terecht voor een afspraak. De nieuwe zooltjes lopen fijn en we zijn dan ook heel tevreden.”

 • format_quote

  Ervaring van Marieke

  “Duidelijk overleg over de doelen en voortgang van de behandeling. Er wordt verder gekeken dan de klachten om onderliggende oorzaken te achterhalen.”

 • format_quote

  Ervaring van Gerda

  “De podoloog staat altijd voor ons klaar met tips en info en loopt graag een stapje harder voor zijn cliënten.”

 • format_quote

  Ervaring van Daniël

  “Ik ben zeer zeer tevreden over de wijze waarop de podoloog van Podozorg de pijn in mijn voet heeft verholpen. Ik liep al zeker een jaar met pijn in mijn rechter voorvoet!”

arrow_circle_right

Heeft u last van pijnlijke voeten?

Heeft u last van pijn of andere klachten bij het lopen of staan? U bent niet de enige!

In onze Podozorg praktijken doen we dagelijks ervaring en kennis op over een groot aantal voetklachten. Deze kennis en ervaring hebben we gebundeld en voor u beschikbaar gesteld.

Alles over voetklachten

Recente publicaties

 • Pijn onder de voorvoet

 • Hielspoor

 • Beknelde zenuw in de voorvoet

 • Pijnlijke achillespees

 • Kromme stand van de teen

 • Bult bij de kleine teen

Recente publicaties

 • 20 juni 2024

  Valpreventie bij ouderen

  Valpreventie bij ouderen: leer hoe podologen en podotherapeuten helpen valincidenten te voorkomen en lees tips voor veilig schoeisel en thuisomgeving.

  Door Ka Ho Liu

 • 30 mei 2024

  Hypermobiliteit en fibromyalgie

  Zorg en zelfzorg bij hypermobiliteit en fibromyalgie, met aandacht voor symptomen en de rol van de podotherapeut / (register) podoloog in de behandeling.

  Door Roy Gieling

 • 06 mei 2024

  Het sinus tarsi syndroom

  Leer alles over het sinus tarsi syndroom: oorzaken, symptomen, en behandelopties voor deze pijn aan de buitenzijde van de enkel.

  Door Erica Last

 • 28 maart 2024

  Het inzetten van e-Health bij voetklachten

  E-Health biedt geavanceerde hulp bij voetklachten, versnelt herstel en verbetert therapietrouw voor duurzame gezondheid.

  Door Jacqueline Lakeman

 • 07 maart 2024

  Voetoefeningen bij hielpijn

  Effectieve rekoefeningen bij hielpijn voor verbeterde lenigheid en klachtenverlichting, aanbevolen door voetspecialisten.

  Door Ellen Karsdorp

 • 25 januari 2024

  Wintersport en voetklachten

  Tijdens de wintersport ontstaan veel voetklachten. Botbreuken, een ski-teen, neuroom van Morton en blauwe- en drukplekken zijn de meest voorkomende.

  Door Gijsbert Lalkens en Frank Henzen