Hernia in de onderrug

Een hernia in de onderrug (latijn: Hernia Nuclei Pulposi, HNP) komt vaak voor. In dit artikel leest u wat een HNP is, welke klachten kan hij geven en of de klachten die u in de voet heeft te maken kunnen hebben met een HNP.

De wervelkolom en het ruggenmerg

De wervelkolom is een opeenstapeling van wervels die het wervelkanaal omsluiten. In dit wervelkanaal bevindt zich het ruggenmerg. Vanuit het ruggenmerg ontspringen de zenuwbundels gevuld met zenuwvezels. Deze zenuwbundels verlaten het ruggenmerg via de wortelkanalen ter hoogte van de tussenwervelschijven. De functie van de zenuwvezels is tweeledig:

  1. Geleiding van elektrische impulsen vanuit de hersenen naar de spieren, waardoor de spieren zich kunnen aanspannen en ontspannen.
  2. Geleiding van impulsen vanuit de gevoelszintuigen naar de hersenen.

Karakteristieke klachten bij een hernia in de onderrug

Tussen de wervels bevinden zich tussenwervelschijven welke zorgen voor de beweeglijkheid van de wervel en kunnen schokken en stoten opvangen. In het geval van een HNP is deze tussenwervelschijf kapot en puilt deze uit in het wervelkanaal. Deze uitpuiling (latijn: hernia) kan de nabijgelegen zenuwvezels afknellen en vervolgens de karakteristieke klachten geven, zoals:

  • Pijn in de benen;
  • Doofheid in de benen;
  • Een tintelend gevoel;
  • Een tintelend gevoel;
  • Verlammingsverschijnselen van de beenspieren.

Hernia en voetklachten

Voetklachten bij een hernia in de onderrug

Een HNP hoeft niet altijd klachten te geven en hoeft zeker niet altijd geopereerd te worden. Met goede instructies, houdingsadviezen en oefeningen kunnen klachten vaak goed verholpen worden. Uw (register) podoloog of podotherapeut kan u hierbij ook zeker van dienst zijn. Door het maken van een steunzool op maat kunnen we de stand van de rug beïnvloeden en op deze manier ook invloed uitoefenen op de HNP.

Vind een praktijk

Is er bij u een hernia geconstateerd en/of heeft u doofheid, een prikkelend gevoel of een tintelend gevoel, aarzel dan niet om één van onze Podozorgers te bezoeken. Zij kunnen via een uitgebreid onderzoek bepalen wat de oorzaak van uw klachten is en kunnen dan, eventueel in samenwerking met andere zorgverleners, zo snel mogelijk de juiste behandeling starten.

Vind een praktijk

Over de auteur

Dit artikel is mede mogelijk gemaakt door Harrie Moerings. Hij is (register) podoloog en aangesloten bij Podozorg Nederland. Deze groep gelijkgestemde podologen willen samen maar één ding: de allerbeste zijn in hun vak. Dat kan alleen bereikt worden als we blijven leren en ontdekken. Daarom delen zij hun kennis middels deze publicaties.

Wordt uw behandeling vergoed?

Bij de meeste zorgverzekeraars betaalt u aan de podotherapeut alleen de eventuele eigen bijdrage. Wordt uw behandeling volledig vergoed, dan betaalt u natuurlijk helemaal niets. U hoeft de behandeling dan ook niet voor te schieten, uw podotherapeut declareert rechtstreeks bij uw zorgverzekeraar.

Lees meer over vergoedingen

Onze patiënten aan het woord

Lees alle ervaringen

arrow_circle_left
  • format_quote

    Ervaring van Gerda

    “De podoloog staat altijd voor ons klaar met tips en info en loopt graag een stapje harder voor zijn cliënten.”

  • format_quote

    Ervaring van Stella

    “Graag wil ik u bedanken voor de toegestuurde nieuwe steunzolen, ze passen uitstekend. De zolen werden daarnaast erg snel verstuurd, al binnen drie dagen!”

  • format_quote

    Ervaring van Marloes

    “Ik ervaar minder klachten zoals vermoeide benen, als ik andere schoenen heb voel ik het gelijk weer.”

  • format_quote

    Ervaring van Johan

    “De podoloog van Podozorg luistert heel goed, vertelt over alles we ze doet, legt uit wat en waarom.”

  • format_quote

    Ervaring van Laura

    “Voor mij is dit de eerste keer dat ik bij het vernieuwen van steunzolen echt baat heb en verbetering merk door de goede steun.”

arrow_circle_right

Heeft u last van pijnlijke voeten?

Heeft u last van pijn of andere klachten bij het lopen of staan? U bent niet de enige!

In onze Podozorg praktijken doen we dagelijks ervaring en kennis op over een groot aantal voetklachten. Deze kennis en ervaring hebben we gebundeld en voor u beschikbaar gesteld.

Alles over voetklachten

Recente publicaties

  • Pijn onder de voorvoet

  • Hielspoor

  • Beknelde zenuw in de voorvoet

  • Pijnlijke achillespees

  • Kromme stand van de teen

  • Bult bij de kleine teen

Recente publicaties

  • 28 maart 2024

    Het inzetten van e-Health bij voetklachten

    E-Health biedt geavanceerde hulp bij voetklachten, versnelt herstel en verbetert therapietrouw voor duurzame gezondheid.

    Door Jacqueline Lakeman

  • 07 maart 2024

    Voetoefeningen bij hielpijn

    Effectieve rekoefeningen bij hielpijn voor verbeterde lenigheid en klachtenverlichting, aanbevolen door voetspecialisten.

    Door Ellen Karsdorp

  • 25 januari 2024

    Wintersport en voetklachten

    Tijdens de wintersport ontstaan veel voetklachten. Botbreuken, een ski-teen, neuroom van Morton en blauwe- en drukplekken zijn de meest voorkomende.

    Door Gijsbert Lalkens en Frank Henzen

  • 11 januari 2024

    Alles over beenlengteverschil

    Ontdek alles over beenlengteverschil: wat veroorzaakt het, welke klachten geeft het en hoe wordt het behandeld?

    Door Mienke van der Goot

  • 14 december 2023

    De expertise van de therapeut

    Verken de deskundige aanpak van Podozorg's therapeuten bij het behandelen van voetklachten met gespecialiseerde technieken.

    Door David Bosman

  • 16 november 2023

    De hielspoormythe

    Leer alles over de hielspoormythe: de misvattingen, oorzaken en behandeling van hielpijn, plus tips voor zelfzorg en preventie.

    Door Lisette de Graauw